korona_virus.jpg

COVID-19

Корона вируси (CoV) представљају велику породицу вируса који изазивају болести које се крећу у опсегу од обичне прехладе до озбиљних обољења као што су MERS (Блискоисточни респираторни синдром) и SARS (Тешки акутни респираторни синдром).

COVID-19 је обољење изазвано новим корона вирусом, што значи да пре тога није био пронађен. Као резултат тога, још увек не постоји одређени начин лечења нити вакцина.

НОВИ КОРОНА ВИРУС - КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ?

*Често перите руке сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола.
*Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.
*Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
*Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. *Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.
*Често проветравајте просторије у којима боравите.
*Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору.
*Не узимајте антибиотике на своју руку.
*Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.

ПРЕПОРУКЕ ЗА ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА

Инфекција корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља док 6% има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Мере заштите:

*Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или средствима која садрже 70% алкохол.
*Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену телесну температуру, кијају и/или кашљу.
*Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
*Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.
*Ако кашљете или кијате, прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и руке одмах оперите.
*Хируршку маску користите ако кијате и кашљете или уколико негујете болесног члана породице док се маска не овлажи. Након скидања маске обавезно темељно опрати руке.
*Често проветравајте просторије у којима боравите.
*Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи- средства јавног превоза у време већих дневних гужви, одлазак у супермаркете, тржне центре и друга места јавног окупљања (нпр. биоскопи, позоришта, спортске манифестације).
*Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном. Не узимајте антибиотике на своју руку.
*Одржавајте хигијену животног простора.
 
КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом и чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

КАДА ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ?

ПРЕ:
*непосредног контакта са храном и припреме хране
*додиривања уста, носа и очију
*контакта са болесником

ПОСЛЕ:
*брисања носа, кашљања, кијањa
*употребе тоалета
*контакта са животињама
*руковања отпадом или чишћења просторија
*вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи контакта са болесником

КОЛИКО ДУГО ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете и кијете: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке на прописан начин.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијете или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: Одржавајте удаљеност од 1-2 метра између себе и оболеле особе.

Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.Текст преузет са сајта Министарства здравља Републике Србије

Powered by WebExpress